Στόχος μας η υπέρβαση της - διαχρονικά - άθλιας διαχείρισης των νερών της Θεσσαλίας - Ε.Δ.Υ.ΘΕ


Επειδή κάποιοι ζητούν από την Ε.Δ.Υ.ΘΕ. την (πολιτική) «ουδετερότητα», ας γίνει απολύτως σαφές ότι μοναδικός γνώμονας για τη δράση μας είναι η υπέρβαση της συνεχιζόμενης άθλιας διαχείρισης στον τομέα υδάτων, η οριστική απαλλαγή από τα καταστροφικά ελλείμματα νερού, η απομάκρυνση από τους κινδύνους ερημοποίησης, υφαλμύρινσης υπόγειων υδροφορέων, υποβάθμισης των οικοσυστημάτων κ.ο.κ.

Η Επιτροπή είναι διαρκώς «ανοικτή» ως προς τη συμμετοχή και νέων προσώπων ή φορέων, χωρίς έλεγχο του κομματικού ή παραταξιακού βιογραφικού κανενός. Αυτό υποστηρίζει η Ε.Δ.Υ.ΘΕ., απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν και κατά πόσο αποσιωπά τις ευθύνες κυβερνήσεων παρελθόντων ετών, καθώς και στο εάν διαθέτει την απαιτούμενη ανεξαρτησία - αντικειμενικότητα έναντι των αρμόδιων φορέων για τη διαχείριση του υδατικού προβλήματος ή απλώς υποστηρίζει δογματικά το «ή εκτροπή Αχελώου ή τίποτα».
Όλες τις ερωτήσεις της «Ε.τ.Δ.» (από 20/9/2021) με τις σχετικές απαντήσεις μπορείτε να βρείτε εδώ


Πιο συγκεκριμένα :
Ερώτηση «ΕτΔ» :

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία προσάπτουν στην Επιτροπή Διεκδίκησης για την επίλυση Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ.) ότι προσπαθεί να αποσιωπήσει τις ευθύνες σε κυβερνήσεις περασμένων δεκαετιών ως προς τη μη επίλυση του υδατικού προβλήματος, ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία και ότι δογματικά υποστηρίζει «ή το έργο εκτροπής ή τίποτα». Ποια είναι η απάντησή σας σε αυτά ;

Απάντηση ΕΔΥΘΕ :

1. Η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. συγκροτήθηκε από εκπροσώπους φορέων (επιμελητήρια, σύλλογοι, αυτοδιοίκηση κ.λπ.), καθηγητές, επιστήμονες, αγρότες, συνεταιριστές κ.ά. Οι θέσεις που προβάλλει έχουν τη σταθερή στήριξη όλων όσοι τη συναποτελούν, αλλά και πολύ ευρύτερα στο κοινό της περιοχής και σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με κάποιο κόμμα ή πρόσωπο, ούτε η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. έχει οποιαδήποτε εξάρτηση από κανέναν.

Απόδειξη σε αυτό είναι το γεγονός ότι συχνά οι διεκδικήσεις μας δεν είναι τόσο «ευχάριστες» σε όλους.

Επίσης η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. είναι διαρκώς «ανοικτή» ως προς τη συμμετοχή και νέων προσώπων ή φορέων, χωρίς έλεγχο του κομματικού ή παραταξιακού βιογραφικού κανενός.

2.  Επειδή κάποιοι ζητούν από την Ε.Δ.Υ.ΘΕ. την (πολιτική) «ουδετερότητα», ας γίνει απολύτως σαφές ότι μοναδικός γνώμονας για τη δράση μας είναι η υπέρβαση της συνεχιζόμενης άθλιας διαχείρισης στον τομέα υδάτων, η οριστική απαλλαγή από τα καταστροφικά ελλείμματα νερού, η απομάκρυνση από τους κινδύνους ερημοποίησης, υφαλμύρινσης υπόγειων υδροφορέων, υποβάθμισης των οικοσυστημάτων κ.ο.κ. Όσο αυτά τα ζητήματα παραμένουν άλυτα και διαρκώς επιδεινούμενα, δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε λύσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

3. Στα περί «δογματισμού» και ότι για την Ε.Δ.Υ.ΘΕ. υπάρχει «ή το έργο εκτροπής Αχελώου ή τίποτα» (!), πρόκειται για μια αστήρικτη «κατηγορία», στην οποία, υπό άλλες προϋποθέσεις, ούτε καν θα κάναμε τον κόπο να απαντήσουμε...
Όμως θα δώσουμε μια απάντηση για την ενημέρωση των αναγνωστών.
Καταρχάς στηρίζουμε απόλυτα τους άξονες επίλυσης και όλα τα προβλεπόμενα έργα του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) Θεσσαλίας του 2017 (εξοικονόμηση νερού με νέα σύγχρονα έργα μεταφοράς και διανομής νερού, κατασκευή ΟΛΩΝ των ταμιευτήρων που προβλέπονται στη ΛΑΠ Πηνειού - μεσαίοι, μικροί - λιμνοδεξαμενές τοπικής εμβέλειας).

Συμφωνούμε επίσης απόλυτα με τις εκτιμήσεις του ΣΔΛΑΠ/2017 για την υπερσυσσώρευση ελλειμμάτων στους υπόγειους υδροφορείς (~3.000 εκατ. κ.μ. νερού). Σημειώνουμε όμως ότι τα σχέδια αυτά κατόπιν εγγράφου εντολής τού τότε Γ.Γ.  Υδάτων τελείως αντιεπιστημονικά και αντιδεοντολογικά αφαιρέθηκε η μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο που προβλεπόταν από τα ΣΔΥ του 2014. Γι’ αυτό διαφωνούμε με το εφεύρημα των χαμηλών ρυθμών αποκατάστασης των υδροφορέων που αναγκάστηκαν να προτείνουν οι μελετητές, δηλαδή το έλλειμμα να αποκατασταθεί σε 60 χρόνια από απροσδιόριστες πηγές. Γιατί αυτό βόλευε την πολιτική ηγεσία εκείνης της περιόδου ώστε να δείξουν ένα δήθεν ισορροπημένο υδατικό ισοζύγιο και να «αποδείξουν» ότι δεν χρειάζεται ενίσχυση από τον Αχελώο.

Συμφωνούμε επίσης στην εκτίμηση του ΣΔΛΑΠ/2017 ότι κάθε χρόνο αντλούμε ετησίως περίπου 200 εκατ. κ. μ. νερού, πέραν του επιτρεπόμενου οικολογικού ορίου.

Και ακριβώς επειδή συμφωνούμε με τις παραδοχές που προαναφέραμε, αγωνιζόμαστε για την ολοκλήρωση των έργων Άνω Αχελώου, μέσω των οποίων σταδιακά θα μειωθούν τα ελλείμματα και θα διασφαλιστούν υδατικά αποθέματα για τις δύσκολες περιόδους που βρίσκονται μπροστά μας (λειψυδρία, ξηρασία).
Κλείνοντας, συμφωνούμε απόλυτα με την εκτίμηση που διατύπωσε προ ημερών ο κ. Σ. Φάμελλος, ότι δηλαδή «δεν βοηθά τη Θεσσαλία η συζήτηση για τον Αχελώο».

Γι’ αυτό ακριβώς και εμείς, αντί να συνεχίζεται αυτός ο ανούσιος και χωρίς αποτέλεσμα «καβγάς» για την εκτροπή Αχελώου, προτείναμε την άμεση συζήτηση του θέματος στη Βουλή, όπου όλα τα κόμματα θα συμβάλλουν με τις απόψεις τους στη λήψη μιας οριστικής απόφασης, είτε για την ολοκλήρωση, είτε για την κατεδάφιση των έργων.

Το βέβαιο είναι ότι η σημερινή κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους πλημμυρών δεν μπορεί να παραμείνει.

Και στο αίτημά μας αυτό ζητούμε μία καθαρή ανταπόκριση, τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

 Για την Ε.Δ.Υ.ΘΕ. :

Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
Γιαννακός Κώστας, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας,
Κοτσιμπογεώργος Ηλίας, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας,
Ντογκούλης Δημήτρης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ.

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις