Πρωτοβουλία για συγκρότηση Επιτροπής Διεκδίκησης επίλυσης Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ)

Πρωτοβουλία για την συγκρότηση Επιτροπής Διεκδίκησης επίλυσης του Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ) ανέλαβε ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Κώστας Γιαννακός, σύμφωνα με τα ΜΜΕ (δες ρεπορτάζ του Γ. Ρούστα, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 10/4/2021 και του Γ. Κολλάτου, thessaliatv, 8/4/2021).

Για τον σκοπό αυτό, κλήθηκαν πρόσωπα που υπηρετούν επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, φορείς αγροτών και ΤΟΕΒ, καθώς και επιστήμονες ή πολίτες που ενδιαφέρονται ή/και ασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ στη Λάρισα, στις 8 Απριλίου 2021, όπου παρέστησαν οι πρόεδροι του ΓΕΩΤΕΕ  Δημήτρης Ντογκούλης και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηλίας Κοτσιμπογεώργος, η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Παναγιώτα Βράντζα, οι πρώην δήμαρχοι Λάρισας Κώστας Τζανακούλης και Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, ο Αντιδήμαρχος Κιλελέρ Χονδρονάσιος Αλέκοςοι πρόεδροι Φώτης Παπαδόπουλος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών και Καλφούντζος Παναγιώτης του Συνεταιρισμού αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη»,  το μέλος ΔΣ του Αγροτικού Συν/σμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών Κυρίτσης Νικόλαος, το μέλος της ΕΘΕΜ Τάσος Μπαρμπούτης, ο ομότιμος καθηγητής  του ΠΘ Φάνης Γέμτος, ο γεωπόνος Κώστας Γκούμας και ο αγρότης Χαρίλαος Αρχοντής.

Την πρωτοβουλία χαιρέτισαν με βιντεοσκοπημένα μηνύματα, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, δήμαρχος Τρικαίων Δ. Παπαστεργίου και ο Αντιδήμαρχος Λαρισαίων Ντ. Διαμάντος, ενώ παρενέβη μέσω skype ο πρόεδρος της ΕΘΕΜ Γ. Καλλές. Τέλος με γραπτά μηνύματα χαιρέτησαν ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας Δ. Αρχοντής και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Αθ. Μαρκινός.

Κατά τη διάρκεια αυτής της σύσκεψης, έγιναν τοποθετήσεις, από όλους τους παριστάμενους, για  όσα περιγράφονται αναλυτικά στο κείμενο ανακοίνωσης (που μοιράστηκε σε όλα τα μέλη) και ειδικότερα για την υφιστάμενη κατάσταση (σε ότι αφορά το πρόβλημα διαχείρισης των υδατικών πόρων) στη Θεσσαλία, για την αναγκαιότητα συγκρότησης της επιτροπής, αλλά και για τους στόχους της πρωτοβουλίας αυτής.    

Ακούστηκαν επίσης διάφορες ενδιαφέρουσες προτάσεις, για τους τρόπους με τους οποίους  θα αναδειχτεί το υδατικό πρόβλημα με τις διάφορες παραμέτρους του (υδατική ασφάλεια από πλημμύρες και ξηρασία, μείζον οικολογικό  πρόβλημα λόγω ελλείμματος επιφανειακών και κυρίως υπόγειων υδάτων, κ.α), αλλά και για τις σοβαρές επιπτώσεις  που θα έχει στο μέλλον – στον βαθμό που δεν επιλυθεί το υδατικό - στην αγροτική παραγωγή, στην οικονομική ζωή και γενικότερα στην κοινωνία της Θεσσαλίας.

Στην συνέχεια προτάθηκε και αποφασίσθηκε ομόφωνα να εξουσιοδοτηθούν τα μέλη Φ. Γέμτος, Κ. Γιαννακός, Η. Κουτσιμπογεώργος και Δ. Ντογκούλης και να πάρουν όλες τις πρωτοβουλίες  που απαιτούνται προκειμένου σύντομα να δρομολογηθούν και οι πρώτες ενέργειες της Επιτροπής, σύμφωνα και με τα όσα συζητήθηκαν στην συνάντηση αυτή. 

Ενημερωθείτε για τα νέα του blog "Νερά - Γεωργία - Περιβάλλον" :

- Από την σελίδα μας στο fb

- Από την ομάδα μας στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις