Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με Αιτωλοακαρνανία για Αχελώο - Κοινή επιστολή Θεσσαλών* εκπροσώπων φορέων, επιστημόνων και πρώην αυτοδιοικητικών

Ημιτελές Φράγμα Συκιάς

Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Ν. Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής Αχελώου, της οποίας πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου.

Η επιτροπή ζητά συνάντηση με τους υπουργούς κ. Κ. Καραμανλή και Κ. Χατζηδάκη με αίτημα «να μην επανεκκινήσουν τα έργα του Άνω Αχελώου»!
Η ανακοίνωση της επιτροπής διανθίζεται με «πολεμικού» χαρακτήρα εκφράσεις («έγκλημα», «καταστροφικά έργα», «φαραωνική σύλληψη»), αλλά και με μια επιθετικότητα σε ό,τι αφορά στις πολιτικές διεργασίες («παρασκήνιο», «μεθοδεύσεις») προσδίδοντας μια εικόνα συνωμοσίας γύρω από το θέμα, χωρίς περισσότερες εξηγήσεις.
Προφανώς δεν θα αντιπαραθέσουμε τα χιλιοειπωμένα επιχειρήματα υπέρ ή κατά των έργων Αχελώου. Εξάλλου οι πολίτικες αποφάσεις υλοποίησής τους ανάγονται στη δεκαετία του 1980 και όλες οι κυβερνήσεις έως το 2010 (όταν διακοπήκαν οι εργασίες κατασκευής τους) συνέχισαν να εκτελούν τα έργα αυτά. Τέλος η Βουλή έχει επικυρώσει επανειλημμένα, με διακομματική στήριξη, τις αντίστοιχες αποφάσεις των κυβερνήσεων.
Ανεξάρτητα όμως από αυτά, η πρωτοβουλία των φίλων Αιτωλοακαρνάνων προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων χρήσιμων στα «καθ’ ημάς», ενώ παράλληλα θίγει κάποια θέματα ουσίας για τα οποία θα επιχειρήσουμε να διαφωτίσουμε τους πολίτες και των δύο όμορων υδατικών διαμερισμάτων.
Κατ’ αρχήν χαιρόμαστε που στην Αιτωλοακαρνανία λειτουργεί σταθερά μια επιτροπή φορέων και συγχαίρουμε τον αξιότιμο δήμαρχο Αγρινίου που ηγείται μιας διαχρονικής προσπάθειας να συντονίσει τους συμπολίτες του στην όποια διεκδίκηση έχουν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ποιο κόμμα βρίσκεται στην Kυβέρνηση.
Δυστυχώς, εδώ στη Θεσσαλία, τους τελευταίους 15 μήνες διακυβέρνησης από τη ΝΔ, κανένας δήμαρχος και καμία συλλογικότητα Αυτοδιοικητικών φορέων (Περιφέρεια, ΠΕΔ) δεν συζήτησαν το θέμα στα αντίστοιχα συμβούλια, δεν ανακοίνωσαν ένα επικαιροποιημένο ολοκληρωμένο πακέτο θέσεων για τα υδατικά της Θεσσαλίας, δεν κατέθεσαν γραπτά και δημόσια προς τη νέα κυβέρνηση το πλαίσιο των διεκδικήσεων τους και φυσικά ουδέποτε επέδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε κάποια ανάλογη πρωτοβουλία (σαν αυτή των Αιτωλοακαρνάνων) από κοινού με τους μαζικούς φορείς (επιστήμονες, επιμελητήρια, αγρότες, ΕΒΕ κ.λπ.), οι οποίοι τελικά, εξ ανάγκης και χωρίς επίσημη ενημέρωση από τους τοπικούς ηγέτες, αναλαμβάνουν μόνοι τους και συγκυριακά κάποιες σχετικές πρωτοβουλίες.
Ενόψει της συνάντησης της επιτροπής των Αιτωλοακαρνάνων με τους αρμόδιους (για τα έργα Αχελώου) υπουργούς, ζητάμε και εμείς συναντήσεις με παρουσία των φορέων μας, δεδομένου ότι έως σήμερα δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα (σημείωση: στην πριν σχεδόν ένα έτος συνάντηση υπό τον κ. Γεραπετρίτη οι παρευρεθέντες υπουργοί απέφυγαν να παρουσιάσουν το σχέδιό τους, τον προγραμματισμό τους και να δεσμευτούν με χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η παραμικρή πρόοδος).
Θεωρούμε λοιπόν επιτακτική μια οριστική απάντηση της Κυβέρνησης εάν πράγματι οι διαβεβαιώσεις (πριν και μετά τις εκλογές του 2019) του κ. Κυρ. Μητσοτάκη περί ολοκλήρωσης των έργων είναι ακόμη ισχυρές.
Προτείνουμε μάλιστα, είτε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης είτε κάποιου κόμματος της αντιπολίτευσης, να συζητηθεί άμεσα το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής, ώστε να ληφθεί μια πολιτική απόφαση με την ελπίδα ότι θα σταματήσουν επιτέλους κάποιοι επιτήδειοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί να κτίζουν καριέρες με τα «υπέρ» και τα «κατά» των έργων, παίζοντας ταυτόχρονα το χαρτί των τοπικιστικών αντιπαραθέσεων.
Τα έργα Αχελώου όμως παραμένουν εκεί, σε μια θλιβερή στασιμότητα, ενώ οι κίνδυνοι καταρρεύσεων συνεχώς αυξάνονται.
Και με την ευκαιρία αυτή, κρίνουμε ότι οι εκπρόσωποι των φίλων Αιτωλοακαρνάνων, οφείλουν με σοβαρότητα και ευθύνη να εξηγήσουν δημόσια τι εννοούν ζητώντας τη «μη επανεκκίνηση» των έργων Συκιάς και σήραγγας μεταφοράς των υδάτων.
Προτείνουν άραγε κάποια εναλλακτική αξιοποίησή τους ή μήπως επιδιώκουν την οριστική καθαίρεσή τους;
Θα κλείσουμε με μερικές παρατηρήσεις ουσίας επί της ανακοίνωσης των Αιτωλοακαρνάνων, με πρόθεση τον ειλικρινή διάλογο και όχι την αντιπαράθεση.
Σε ότι αφορά στο ισχύον Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας (ΣΔΥ/Θ), είναι ορθός ο ισχυρισμός τους ότι οι ταμιευτήρες που προτείνονται (Σκοπιά, Μουζάκι, Πύλη, κ.α) επαρκούν για την - μερική έστω - αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.
Όμως το ζήτημα της υδατικής ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στη Θεσσαλία συνίσταται κυρίως στην αντιμετώπιση της ξηρασίας/ λειψυδρίας και σε αυτό είναι καθοριστικός ο ρόλος της ταμίευσης υδάτων στη Συκιά επί του Αχελώου και της μεταφοράς κάποιων ποσοτήτων προς τον κάμπο για τις δύσκολες στιγμές.
Επίσης ο ισχυρισμός της επιτροπής των Αιτωλοακαρνάνων ότι στο ΣΔΥ/Θ του 2017 «δεν προβλέπεται ούτε ως εναλλακτική λύση» η ενίσχυση του υδατικού δυναμικού της Θεσσαλίας από τον Αχελώο είναι, και πάλι, τυπικώς ορθή.
Υπενθυμίζουμε όμως ότι το «σενάριο» αυτό είναι καταγεγραμμένο και αναλυμένο, από τους ίδιους μελετητές, στο ΣΔΥ/Θ του 2014, παραλείφθηκε όμως στο αντίστοιχο του 2017, όχι γιατί, με επιστημονικά κριτήρια, το απέρριψαν οι μελετητές, αλλά διότι υπήρξε αήθης πολιτική παρέμβαση (απαγόρευση) από έναν ανεύθυνο υπουργό, ο οποίος, λες και το Υπουργείο ήταν τσιφλίκι του, χρησιμοποίησε τα ΣΔΥ για να «καλμάρει» κάποιες αντιδράσεις εντός του κόμματός του και όχι για να πράξει το καθήκον του ως επιστήμονας και κυρίως ως πολίτικος προϊστάμενος ενός κρίσιμου τομέα ευθύνης.
Σε ότι αφορά στις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ οφείλουμε να συμφωνήσουμε ότι θα πρέπει να μελετώνται σε βάθος και να οδηγούν τη Δημόσια Διοίκηση σε αποκατάσταση των παραλείψεών της και όχι να χρησιμοποιούνται σαν πολεμικό λάβαρο για την ακύρωση, μετά από δεκαετίες, δημοκρατικά ειλημμένων πολιτικών αποφάσεων και εκ των υστέρων επικράτησης «από το παράθυρο» μειοψηφικών απόψεων, που συχνά οδηγούν σε παραλογισμούς (κατεδαφίσεις έργων, απώλεια επενδύσεων μεγάλης αξίας κ.ο.κ.).
Εάν λοιπόν, μετά από όλα τα παραπάνω, οι φίλοι Αιτωλοακαρνάνες επιθυμούν κάποια συζήτηση γύρω από αυτά τα μεγάλα θέματα υδατικής ασφάλειας και οικολογικής ισορροπίας που αναπτύξαμε, καθώς και όλα τα υπόλοιπα θέματα που συνδέονται με τα έργα Αχελώου, για μια ακόμη φορά τους καλούμε δημόσια σε μια άτυπη συνάντηση για διαβούλευση ενώπιον κοινού, χωρίς φυσικά αντιπαλότητες, κάτι που άλλωστε θα εξυπηρετούσε μόνο εκείνους που επιδιώκουν τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και του λαού των δύο περιοχών.

*Αρχοντής Δημήτρης, πρ. δήμαρχος Καρδίτσας
*Γιαννακός Κώστας, πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας
*Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
*Γκούμας Κώστας, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ
*Μπαρμπούτης Τάσος, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ γεν. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ
*Παπαδόπουλος Φώτης, πρόεδρος Ένωσης Αγροτών Λάρισας

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας για το blog ή/ και τις αναρτήσεις εδώ :

Δημοφιλέστερες Αναρτήσεις